Halkalı Ziraat Mektebi Âlisi,

Okulun açılması ilk 1878-79 yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa’nın Ticaret ve Ziraat Nazırlığı zamanında gündeme gelmiştir. O sırada Nezârette ilk defa kurulmuş olan Ziraat Müdürlüğü’ne getirilen ve Fransa’da tahsil görmüş olan Amasyan Efendi'nin öncülüğünde Halkalı’da yer satın alınmış ve binasının yaptırılması 1891 yılında tamamlanmıştır. Bina tamamlanınca, ilk önce Mektebi Tıbbiye-i Mülkiye içinde açılmış olan Mülkiye Baytar sınıflarının öğrencileri bu okula nakledilmiş ve asıl ziraat öğrencilerinin kabulüne bir yıl sonra başlanmıştır. Okula Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi Âlisi adı verilmiştir.

1894 yılında okul ikinci dönem veteriner mezunlarını verdikten sonra, bu sınıflar İstanbul’a nakledilerek müstakil bir okul haline getirilmiş ve Halkalı’daki okul, Ziraat Mektebi olarak kalmıştır. 1896’dan itibaren mezun vermeye başlamıştır. Okul, idadi mezunlarını kabul etmekte ve dört yıllık bir yüksek ziraat eğitimi vermekteydi. Bu okula daha sonra ormancılık ile ilgili dersler de eklenerek okulun adı Halkalı Ziraat ve Orman Mektebi Âlisi olarak değiştirilmiştir. Böylece orman memurları da bu okulda yetiştirilmeye başlanmıştır.

İkinci Meşrutiyet’ten sonra bu okuldaki ormancılık dersleri yetersiz görülerek 1910’da Orman Mektebi Âlisi kurulmuş ve ormancılık eğitimi bu okuldan ayrılmıştır. Bundan sonra Halkalı Ziraat Mektebi Âlisi adını alan okul, eğitimine Birinci Dünya Savaşı ve Mondoros mütakeresi sırasında kısa süreli aralar vermiştir.

1928 yılında, Halkalı Ziraat Mektebi kapatılmıştır. Öğrencileri de, İstanbul’daki Orman Mektebi’ne devredilmiştir.




0 yorum: